четвъртък, 27 април 2017 г.

Тирамису с козунак




От домашните козунаци не остана и трохичка, но ни донесоха един купешки, който до вчера с е подмяташе неотворен из къщи. Храна не бива да се хвърля и затова просто направих тирамису с козунак вместо с бишкоти. Продуктите са същите, просто консистенцията е по-мека, защото и самият козунак с толкова Е-та и набухватели е много мек. Поради тази причина и разрязването е малко по-трудно, защото се усукват едни козуначени конци, не ти е работа :).

Продукти:

1 голям козунак/ от него остава съвсем малко/
4 яйца
500 гр. маскарпоне
3 с.л. пудра захар
2 с.л. ром
120 гр. захар
300 мл. силно кафе/ аз имах нес/
какао за поръсване

Приготвяне:

Козунакът се нарязва на по-дебели и еднакви филии и едната част се поставя на един ред в правоъгълна тава. Със свареното и охладено кафе, към което е добавен ромът, с лъжица поръсваме филиите, за да омекнат. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. В суха купа разбиваме белтъците с половината захар до твърди върхове. С другата захар разбиваме жълтъците до побеляване и набухване на сместа. Ако се притеснявате от сурови яйца, разбийте жълтъците на водна баня. С миксера на бавна скорост смесваме маскарпонето  с пудрата захар. Слагаме жълтъците към маскарпонето и разбъркваме само с няколко врътвания на миксера, за да не спадне цялата смес. С шпатула добавяме белтъците, като разбъркваме отгоре надолу до хомогенизиране. Половината крем изсипваме върху вече сиропирания козунак, отгоре нареждаме останалите филии, сиропираме и слагаме останалия крем. Прибираме за 2 часа в хладилника. Изваждаме и поръсваме с какао.


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Разкошно изглежда - ше ни е сладко и още как...,
    обичам този вид сладкиш, а с козунак ще е вълшебен.
    Благодаря Траянче,поздрави за теб, успешен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ама откъде ги вадиш тези козунаци?! Честно, ще ни помислят за чалнати, че след Великден купуваме повече козунаци отколкото преди:) Това ще се окаже най-търсеният продукт след празника. Неустоимо е и това предложение. Обичам Тирамису. Поздрави, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче,
    не ми е идвало на ум за подобен вид сладкиш с козунак.Добре,че подсказваш идеята, понякога и у дома се задържат такива купешки козунаци и трябва да се оползотворяват по някакъв начин.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)