четвъртък, 20 април 2017 г.

Козуначен браунис



Няма начин да не ви е останал малко козунак. Не ви е нужен и повече. Във всички рецепти, които съм правила именно с този изостаналия, се усеща характерния му вкус и аромат. У дома се мръщят. Все пак на всички им е писнало от козунак. И вчера - хоп! Дани от "Музика за свободното време" показа чудна рецепта, взета от Диана в блога"Опитайте..." Известно е, че при нея няма грешка нито в рецепти, нито в пропорции и всичко е така обяснено, че с две леви ръце да си, ще се справиш. При Дани може да видите брауниса с крем и ягоди, а при Дианка в чистата му форма. Аз избрах само с шоколад. Щом никой у дома не разбра, че не е истински браунис, значи рецептата е перфектна! Благодаря ви, момичета!

Продукти за малка тавичка/ умишлено взех най-малката, за да се получи по-висок/ :

1/3 ч.ч. разтопено масло
6 с.л. какао
2 3/4 ч.ч. блендирани трохи от стар козунак
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч.  счукани на едро орехи
2 яйца
2 с.л. вода
1/2 ч.ч. захар
ванилия или лимонова кора

За глазура:
80 гр. шоколад
1/2 с.л. олио


Приготвяне:

Тавичката се застила с хартия за печене. Трохите се смесват с бакпулвера, захарта, какаото и ядките. Яйцата се разбиват с водата, добавят се към сухите съставки, слагат се маслото, ядките, ароматите и всичко се разбърква добре с лъжица или шпатула. Получава се гъста смес. Печем в загрята фурна на 170 градуса около 30 минути, до леко суха клечка. Не бива да се препича, иначе няма да бъде сочен, какъвто е истинският браунис.
Стопяваме на водна баня шоколада, сваляме от котлона, добавяме олиото за блясък и заливаме изстиналия! браунис. Оставяме да стегне шоколадът. У дома нямаше кой да чака, но и така вкусът беше страхотен и ни помен от козунак :)
Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. И аз се радвам, че съм помогнала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че как не, иначе го бях изпуснала направо :)

      Изтриване
  2. Траянче,
    Дианка е голям майстор на сладкишите / и не само /, но и ти не и отстъпваш.Чудесни са се получили и твоите шоколадови изкушения.Перфектно изглеждат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Въпреки, че знаех, че гледката ще е умопомрачителна, не знам защо си причиних това!:) И Дани и ти сте невъзможни изкусителки! Ще се купува козунак, то се е видяло:)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно изглежда в твоето слънчево изпълнение, Траянче...
    Благодаря ви, Траянче и Дани, благодаря за доверието и милите думи,
    но наистина, много се радвам, че тази идея ви е допаднала.
    Сърдечни поздрави за вас и вдъхновени пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Уви козумакът свърши, но заради хубавата рецепта ще направя пак :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, много интересна рецепта. Дали би се получило, ако се прибавят намачкани банани и разтопен шоколад в самата смес.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, направих десерта, но сложих 2 големи, зрели, намачкани банана, разтопен шоколад околи 150гр и стана страхотно. Благодаря за идеята

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Аз, докато ви отговоря, вие сте се справили чудесно! Следващия път и аз ще пробвам, предполагам, че е станал още по-сочен! Поздрави!

      Изтриване
  8. Вчера купих козунак, днес мисля да го почвам:). Изкусителки такива! :) Изглежда размазващо вкусен!

    ОтговорИзтриване
  9. Хм, как пък съм ги пропуснала при Диани и Дани...или прасто вече забравяяяям:)
    Както и да е - при теб изглажда примамливо...

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, момичета! Струва си да се направи!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)